Kom upp helt själv!

kategori: Bilder   /   datum: 2013-01-28   /   tid: 19:30:04
Idag kom jag upp helt själv på egen hand när jag skulle sitta upp. Hon var knappt ens nervös. Hon brukar alltid börja andas lite hetsigare, med korta snabba andetag. Men idag gick det jätte bra. Vi red hela spåret och travade väldigt mycket. Ska börja trava spåret några dagar i veckan eftersom det är bra terräng, sjukt bra underlag oavsett väder och ett bra ställe att rida på! För att få upp konditionen på henne, men även på mig. Det känns hur bra som helst. Hon var riktigt duktig idag och jag vet nog inte vem som var tröttast när vi var tillbaka. Det var nog lika. Hon hade iallafall turen att slippa mocka, fylla på vatten och göra höpåsar. 

Jag kan föresten ha henne helt lös i stallet. Hon är så snäll och står kvar ändå. Såklart att hon får röra lite på sig om hon vill det, jag kräver inte att hon ska stå helt stilla och inte röra en fena. Hon får självklart vända på sig/flytta sig om hon vill. Såklart. 
 

Ridbilder från idag!

kategori: Bilder   /   datum: 2013-01-26   /   tid: 16:55:21

Två nya täcken

kategori: Stallet   /   datum: 2013-01-23   /   tid: 22:24:56
Jag har precis köpt två täcken från Emmishopen! Ett fleecetäcke och ett eksemtäcke. Tyvärr var bilden på eksemtäcket sämst, men här är fleecet iallafall. Fint va? Isländska färgerna och hon kommer bli så fin i det täcket. Det andra täcket är väl kanske inte världens finaste, men det är ju mer praktiskt så. Dessutom är det 20% på alla täcken till den 27/1. Så jag fick allt superbilligt.  
 

Lite ledarskapsövningar

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-21   /   tid: 19:14:48
Jag gick upp till stallet typ vid 13 tiden. Börjde med att öva lite ledarskap med Lokkis. Vi lekte lite på stallplanen och inväntade våran vän Katarina. Så då passade vi på att leka lite. Det gick jätte bra. Hon är så duktig och lyhörd. Finis. Hon har ju börjat fälla enormt mycket. Enligt henne är det dags för vår nu ;). Men det dröjer nog tyvärr ett tag till. 

Sen red vi ut. Vi red rundan runt spåret. 
Gick toppenbra faktiskt. Hon är så jäkla rolig att rida. Full fart men ändå kontrollerbar.
Jag kunde till och med sitta och jobba henne lite i galoppen i skogen. Asbra underlag och sjukt bra ridvägar. 
 
Hon vart helt genomsvettig lillan så hon fick stå inne ett tag med sitt ulltäcke och torka upp. Hon fick lite mat och dricka lite också, för att sen få på sig ett regntäcke när hon gick ut igen. Ville ju inte ställa in henne eftersom det var två timmar kvar innan alla skulle in. Två timmar är ju ändå rätt länge så då fick hon gå ut. Tror hon vart nöjd.

 

Min förra häst Karri

kategori: Ridning (andra hästar)   /   datum: 2013-01-19   /   tid: 20:19:01

Idag fick Lokkis nya fossingar

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-18   /   tid: 23:34:00
Jag gick upp till stallet vid 10 tiden imorse. Det var nämligen dags för min lilla tussa att få nya skor. Det var en häst före henne så jag var lite social med dom andra i stallet medans. Och så vart det självklart en massa gos med min fina. Hon var rädd, men det gick bra. Jag hade en ny hovslagare som två andra i stallet har och han var riktigt bra. Trevlig och duktig på sitt jobb. Tror Lokka var nöjd också. Så jag kommer nog fortsätta ha honom i framtiden. Just det här med hovslagare är så himla himla svårt tycker jag. Det finns ju så sjukt många att välja mellan. Men det bästa (om hovslagaren är bra såklart) är att kunna ha samma som fler i stallet. Tycker jag.
 
Jag hann inte rida sen så en annan tjej i stallet frågade om hon fick rida ut henne medans en annan skulle rida ut sin häst. Det var inga problem och så vitt jag vet gick det bra för dom. Såklart, Lokka är ju bäst. Tog två bilder också. Hoppas inte att det gör något att jag lägger ut dom. För dom är så söta!
 

Två busiga jyckar

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-17   /   tid: 22:58:00
Jag har precis kommit in från stallet. Kvällsfodrade idag också. Jag har ju alla kvällsfodringar den här veckan men det gör inget för det är så himla mysigt. Jag skulle absolut kunna ta alla kvällsfodringar. Kanske ska fråga om jag får göra det. Det är ju en perfekt kvällsrunda med hunden också. Idag hade vi med oss min pojkväns systers hund Chelsea till stallet med. Hon var mest rädd och stod lite i bakgrunden. Men vår hund Naruto var galen som vanligt. Snäll, men galen. 
 
Jag fotade även i vår sadelkammare för att visa hur det ser ut. Älskar sadelkammaren. Den är riktigt mysig och toppen på alla sätt. Varm är den också! Och så har vi självklart lås på dörren. Det är viktigt tycker jag. Finns allt för idiotiska människor som går runt och stjäl (menar inte att andra i vårt stall gör det, men folk man inte känner osv). Men visst är det fint? 
 

Kvällsfodrat och myst med älsko!

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-16   /   tid: 23:15:00
Jag har precis varit och kvällsfodrat hästarna. Tog med hunden också så det tog lite extra tid plus att jag mockade och la in en ny spånbal. Lokka fick stå lös ute i stallgången och det var lite läskigt tyckte hon. Speciellt när jag skulle gå förbi med spånbalen. Men sen fick hon nosa på den och då var det lugnt. Knashäst :) Hon var däremot riktigt nyfiken när jag la in balen i boxen, hon ville nästan hjälpa till. Men bara nästan :p
 
Självklart menar jag såklart hösilage/ensilage också. Det är alltid kul att höra hur mycket andra ger sina pållar :)
 
 

Ett pass i ridhuset

kategori: Ridning   /   datum: 2013-01-16   /   tid: 00:12:00
Jag hade intag i stallet idag. Så vid 18 fick hästarna komma in. Det tar faktiskt sin lilla tid nu när det är många hästar i stallet (det är 8 hästar), men det är så mysigt. Så jag fick hjälp av min pojkvän att ta in dom och så. Det jobbigaste är deras jäkla täcken som blir dyngsura så man måste hänga upp dom på tork. Morr, vad jobbigt det är. 
 
Vid 19 tiden kom Corneliz ägare upp så jag hakade på honom ner till ridhuset. Första gången jag var där inne så jag ville gärna ha lite sällskap. Det gick hur bra som helst. Lokka och Corneliz går ju i samma hage så det är inga problem, men jag tror inte hon har problem att gå nära någon alls. Hon är så snäll.
Men i ridhuset iallafall, vi skrittade mest. Töltade och travade lite för att känna igenom henne, men det vart mest skrittarbete. Jag har ju inte haft tillgång till varken ridhus eller ridbana nu när jag har haft Lokka så jag har bara ridit ut. Visst är det nyttigt att rida ut mycket men det är så mycket enklare att träna i ridhus eller ridbana. 
När vi kom dit så möttes vi av en massa dressyrsnobbar. Inget fel med det, dom är säkert hur snälla som helst. Men vi kände oss bara så.. utstirrade? Där red dom omkring och gjorde galoppombyten, piruetter å massa. Fast snart är vi där också!! Himla fina hästar dom hade, även fast Lokka är finast!  ♥
 
 

Jag och min första foderhäst Poseidon

kategori: Bilder   /   datum: 2013-01-11   /   tid: 18:59:00
 
- Och för att själv svara på frågan, haha jag minns inte.
Men bilden är från när jag red min första egna foderhäst som jag hade i 10 månader. Jag hyrde honom från ett ridlägerstall (?) i stockholm. Det var mina grannar som kände ägarna eller hur det nu var, minns inte riktigt. Så jag åkte dit och provred lite hästar och fastnade för denna lilla B-ponny valack. Han var hur mysig som helst och jag grät floder när jag vart tvungen att lämna tillbaka honom. Lilla Posse. Undrar vart han finns nu... 

Så vet du vem denna bruna b-ponny valacken Poseidon är, från Karlshems gård? HÖR AV DIG!


Intag i stallet idag

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-10   /   tid: 20:11:00
Idag hade jag intag i stallet. Jag kände att jag, trots min förkylning, orkade med en liten ridtur också. Så först mockade jag och fixade allt åt Lokka och Peppe (hjälper en i stallet) och sen red jag ut en sväng. En massa saker var läskigt, men det som var allra läskigast var dom svarta brunnarna utan snö. Hur läskiga som helst. Det kan ju gömma sig monster under dom ;). Men annars gick det bara bra. Hon är så mysig lilla Lokkis.


En töltfilm på Vigdís

kategori: Ridning (andra hästar)   /   datum: 2013-01-09   /   tid: 23:46:00
Bjuder på en liten filmsnutt på min förra foderhäst Vigdís.
Visst är hon fin?
 
 
 

Sötnosan första dagen i sitt nya stall

kategori: Bilder   /   datum: 2013-01-09   /   tid: 23:03:24
 

Bloggtips - kyngala.blogg.se

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-08   /   tid: 19:20:20
Jag vill tipsa om en supergullig tjej som heter Anna Hansson. Hon håller också på med islandshästar och äger ett superfint sto som heter Kyngála fra Katulabo. Kika gärna in på hennes blogg och släng in en kommentar, för det förtjänar hon verkligen. Jag har även hjälpt henne med hennes bloggdesign! Klicka HÄR för att komma till hennes blogg för att läsa om henne och "Kringlan"!
 

Shoppat lite på rean

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-08   /   tid: 00:28:56
Jag var och shoppade lite grejer för några dagar sen på Hööks rea. Fick med mig en massa fina saker. Tyvärr var flugtäcket alldeles för litet och sadelgjorden var också för liten. Det skiljde bara någon/några cm men jag orkar inte bråka så jag ska lämna tillbaka grejerna så fort jag får chansen att åka iväg. Så tråkigt bara. Är sämst på det där med storlekar. Men resten av grejerna var toppen. Älskar ylletäcket, det är så snyggt!!! ♥
 

Svar på en läsarfråga!

kategori: Ridning   /   datum: 2013-01-07   /   tid: 21:51:00

Jag fick en kommentar från en tjej som undrade om jag kunde skriva ett inlägg om hur man får en häst i tölt när dom har svårt för det. Och absolut kan jag försöka skriva lite om det.


Grejen är den, att det finns egentligen ingen magisk knapp för att få en häst att tölta. Det är mycket jobb som ligger bakom en bra tölt. Det första är ju att hästen ska vara lösgjord men samlad. Rid mycket halvhalter. Växla mycket mellan öppna och sluta och gör övergångar mellan samlad skritt och samlad tölt. Det är väl det viktigaste. Eller det är liksom A och O för en hållbar häst. Är hästen lösgjord och samlad så brukar gångarterna komma av sig själv, oftast.


Jag har ridit många olika typer av hästar men har haft turen att alla mina egna hästar (inklusive foderhästar) varit lättöltade. Men min erfarenhet är att när det gäller lite äldre hästar (som du frågade om) så tycker jag det är extra viktigt med lösgjordhet. Men framåtbjudning är också en viktig del i det hela. Är hästen du rider pigg eller är den mer åt det lugnare hållet? Stick ut och busa i skogarna så att framåtbjudningen tänder till och träna ute istället.
Det är så himla svårt att förklara hur man "får en häst i tölt" utan att ha sett eller ridit hästen själv.


Nu tror inte jag att det här inlägget hjälper så mycket, men fråga gärna :)

TÖLT PÅ VIGDIS - video
TÖLT PÅ KARRI - video


Video på Lokka i hagen

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-07   /   tid: 18:22:57
 Igår när jag skulle hämta henne i hagen fick hon världens ryck och for iväg. Det tog säkert 20min att få in henne. Sen helt plötsligt när hon sprungit klart tyckte hon att det var dags att komma in. Så då kom hon fram till mig och tittade undrande typ "varför står du bara där, ska du inte sätta på mig grimman?". Så himla söt.
 

Min hästbakgrund

kategori: Stallet   /   datum: 2013-01-07   /   tid: 16:05:34

Bara för att Lokka är bäst!

kategori: Bilder   /   datum: 2013-01-07   /   tid: 01:29:00
Imorgon kommer jag uppdatera massor. Nu ska jag sova för att orka vakna i tid.
Puss och godnatt :)


Första inlägget i Lokkas blogg!

kategori: Lokbrá   /   datum: 2013-01-06   /   tid: 22:55:00
Lokbrá frá Hárlaugsstöðum 2

E: Þor frá Kjarri
EE: Piltur frá Sperðli
EU: Þruma frá Selfossi
 
U: Snoppa frá Öxney
UE: Örn frá Vík
UU: Fluga frá Öxney
 
 
 
Lokbrá, eller Lokka som jag kallar henne, är ett sto på 14 år. 
Jag har fått låna henne på foder av snälla Susanna som äger henne.
Hon kom till mig den 3 december förra året och stannar förhoppningsvis hos mig minst ett år. 
 
Här i bloggen kommer jag uppdatera om vår utveckling tillsammans. Lägga upp en massa bilder och skriva om vad jag gör i stallet om dagarna. Jag kommer uppdatera lite allmänt om hur det går för oss. Men även mer seriösa träningsinlägg osv.
 
 
 
 

RSS 2.0